Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny rodzaj restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują równie pyszne dania obiadowe takie jak risotto, polentę i desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na elementów: jak wiele półproduktów naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu są też mniej znane włoskie dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków i potrawy z wielu zakątków Włoch. Najlepsza włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski klimat.

Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to wcale nie znaczy, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Aromatyczne wina z Włoch

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować trunków. Kolacja bez wyjątku musi obejmować również aperitiff. Kieliszek alkoholu to przy włoskim posiłku typowa praktyka. czytaj Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie toskańskie chianti, kalabryjskie lamezia oraz noto z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać bogatą kartę win.

Regionalna kuchnia włoska

Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wahania warto poszukać restauracji, która jest w stanie przygotować nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film