Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są wybitnie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak schematycznych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to tylko jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w istocie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film
Ówczesna kuchnia nadal żyje
categories: kulinaria